www.drogeogen.nl    A  A  A

Waarom kunsttranen

Lees hier meer over:

Waarom kunsttranen?
In de behandeling van droge ogen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kunsttranen. Hoe de druppels worden verdragen en hoe vaak ze gebruikt moeten worden, blijft een individuele zaak. De arts is samen met u op zoek naar de best passende kunsttraan.

Kunsttranen vervangen vooral de waterige laag op het oog. Kunsttranen brengen verlichting, maar kunnen de oorzaak van de klachten niet wegnemen. Het juiste, regelmatige gebruik van kunsttranen kan wel verergering van klachten voorkomen. Kunsttranen zorgen voor een beschermlaag waardoor beschadigd oogoppervlak in staat is makkelijker te helen dan in het geval van droge ogen. Ze ondersteunen dus wel de verbetering van de conditie van uw oogoppervlak. Als u droge ogen heeft, dan ziet u met kunsttranen waarschijnlijk beter dan zonder. Wel zo verstandig als u auto rijdt! Wel dient u even te wachten na het druppelen om eventuele wazigheid te laten verdwijnen. Deze wazigheid verdwijnt na enige minuten.

Welke soorten zijn er en wat kosten ze?

Kunsttranen zijn onder te verdelen in druppels en in dikkere gels. Soms wordt voor overdag een druppel gekozen en voor de nacht de wat dikkere gel.

Er bestaat een grote diversiteit aan kunsttranen met verschillende eigenschappen. Bij alle kunsttranen is het essentieel dat de druppel lang met het oog in contact staat en het comfort verhoogt.

Er is nog geen kunsttraan die alle componenten van de traan volledig gelijk aan de natuurlijke traan, kan vervangen.

Met hyaluronzuur-kunsttranen zijn er wel kunsttranen op basis van een lichaamseigen stof. Met gebruik van hyaluronzuur is er veel ervaring in de medische wereld, ook buiten de oogheelkunde. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en:

- heeft als belangrijkste eigenschap een glij bevorderend effect;
- is comfort verhogend;
- heeft een unieke smerende werking;
- wordt over het algemeen goed verdragen.

De druppels en gels zijn zowel in vrij verkrijgbare als vergoede productvormen beschikbaar. Een kunsttraan wordt alleen vergoed wanneer deze als recept plichtig geneesmiddel is voorgeschreven. Receptvrij verkrijgbare kunsttranen en kunsttranen met een CE merk komen doorgaans niet voor vergoeding in aanmerking.

Met of zonder conserveermiddel?

Aan kunsttranen kunnen conserveermiddelen zijn toegevoegd. Omdat conserveermiddelen irritatie kunnen veroorzaken, worden bij chronisch gebruik ( >6 maanden) ongeconserveerde kunsttranen aanbevolen.

'De beste kunsttraan bestaat niet'

Artsen zeggen vaak dat 'de beste' kunsttraan niet bestaat, mensen reageren heel individueel op kunsttranen. Alleen door proberen kunt u vaststellen wat voor ù het beste werkt. Als u niet (meer) tevreden bent over de verlichting die u ervaart van uw klachten, of als u steeds vaker moet druppelen, vraag uw arts of apotheek dan of u eens iets anders kunt proberen.

Bijwerkingen van kunsttranen

De volgende bijwerkingen van kunsttranen zijn bekend:

-       Overgevoeligheid
-       Wazig zien (na het druppelen)
-       Geïrriteerde oogleden
-       Gezwollen oogleden

Na het druppelen moet het zicht binnen enkele minuten weer helder zijn. Wanneer u te veel last heeft van de bijwerkingen, of andere reacties ervaart, is het verstandig om contact op te nemen met uw arts. Overigens kunt u direct stoppen met het gebruik van kunsttranen, indien u dat nodig acht.

Druppelinstructie

Download uw druppelsinstructie voor kunsttranen voor éénmalig gebruik. Er is ook een druppelinstructie voor het druppelen bij anderen.

Conserveermiddelen en kunsttranen

Wanneer u last heeft van zeer droge ogen en u moet vaak druppelen met traanvervangende middelen, kan er irritatie ontstaan. Dit wordt vaak veroorzaakt door een toxische (bijwerking) reactie die ontstaat door het conserveermiddel dat in de oogdruppels zit. Het is bekend dat het conserveermiddel benzalkoniumchloride een dergelijke toxische reactie bij langdurig gebruik veroorzaakt. Dit kan leiden tot kleine beschadigingen in het buitenste laagje van het hoornvlies (keratitis punctata) of wondjes op het hoornvlies (ulceratieve keratopathie).

Doordat deze irritatie ontstaat, wordt er vaak meer gedruppeld. Door het conserveermiddel wordt de toxische reactie alleen maar meer, wat aanleiding geeft tot nog frequenter druppelen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel waarbij bij elke druppeling de reactie op het conserveermiddel wordt verergerd.

Als bovenstaande vicieuze cirkel ontstaat, is het aanbevolen om te stoppen met de kunsttranen die u gebruikt en conserveermiddelvrije kunsttranen te gebruiken.

Conserveermiddelen kunnen uw klachten verergeren

Om de klachten van droge ogen te verminderen, zal doorgaans het dagelijks gebruik van kunsttranen worden aanbevolen. Het dagelijks gebruik is over het algemeen 3 tot 4 keer daags 1 druppel. Het effect van de verschillende kunsttranen wordt echter sterk individueel bepaald. Wanneer het genezende resultaat onvoldoende is, wanneer de pijnklachten blijven aanhouden, kan de arts voor u een andere kunsttraan voorschrijven.

Steeds vaker worden kunsttranen zonder conserveermiddel bij chronisch gebruik voorgeschreven. Wanneer de klachten niet afnemen maar juist toenemen en er steeds vaker gedruppeld moet worden om verlichting te ervaren, kan dit komen omdat de kunsttraan die u gebruikt een conserveermiddel bevat. Hoewel conserveermiddelen ervoor zorgen dat de kunsttranen vrij blijven van bacteriën, kunnen conserveermiddelen het oog bij langdurig gebruik verder irriteren. Conserveermiddelen kunnen de traanfilm verstoren, iets wat juist niet de bedoeling is, en ze kunnen het genezingsproces vertragen. Op de lange termijn kan een kunsttraan met conserveermiddel zelfs het hoornvlies beschadigen.

Twee belangrijke referenties voor artsen en apothekers zeggen dit over conserveermiddelen:

Referentie: NHG Standaard Het rode oog

Referentie: Farmacotherapeutisch Kompas

Bij aanhoudende klachten kunt u uw arts of apotheker vragen om een kunsttraan waar geen conserveermiddel in zit. Deze kunsttranen worden meestal geleverd in zogenaamde unit doses. Een unit dose is een klein flaconnetje. Deze flaconnetjes zijn voor éénmalig gebruik. Juist omdat er geen conserveermiddelen in de druppels zitten, is het de bedoeling dat het flaconnetje direct na gebruik weggegooid wordt. Lees de bijgeleverde bijsluiter om er achter te of uw kunsttraan wel of geen conserveermiddel bevat.

Vergoeding en uw zorgverzekering

Er is een onderscheid tussen OTC medicatie, medicatie met een CE-markering en UR medicatie.

-       OTC betekent Over The Counter.

-       Een CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte. CE staat voor Conformité Européenne, wat vertaald wordt als in overeenstemming met de Europese regelgeving.

-       UR medicatie (Uitsluitend Recept) betekent dat de medicatie alleen op recept van de arts verkrijgbaar is bij de apotheek.

OTC en CE medicatie is zonder recept bij de drogist verkrijgbaar. Deze medicatie wordt niet vergoed uit de basisverzekering.

Receptplichtige medicatie wordt wel vergoed uit de basisverzekering.