www.drogeogen.nl    A  A  A

Welke kunsttranen zijn er?

Gebruiksinstructie

In de onderstaande boxen kunt u verschillende criteria aanklikken waarop u kunsttranen wilt opzoeken. Wanneer u geen criteria aanklikt, ziet u geen resultaten verschijnen. Zodra u een selectie maak bij bv ‘soort kunsttraan’, ziet u onder de keuzeboxen de bijbehorende resultaten. U kunt naar believen de criteria aanpassen, de resultaten van de aanpassing ziet u direct verschijnen. Wanneer u niet zeker bent wat een criterium precies betekent, kunt u op het vraagteken klikken. Er verschijnt dan een beknopte uitleg. Met de X in de rechter bovenhoek kunt u deze uitleg verwijderen.

 

Soort kunsttraan
x

Druppel/Gel/Zalf

Traditioneel worden kunsttranen in druppelvorm gemaakt. Vaak bevatten zij zowel een werkzame stof als een conserveermiddel. Met traditionele druppels wordt regelmatig gedruppeld. Sommige gebruikers van druppels met conserveermiddel merken dat zij steeds vaker (tot meer dan 1 x per uur) moeten druppelen. Dat kan worden veroorzaakt door irritatie door het conserveermiddel. Het advies is om dan over te stappen naar ongeconserveerde kunsttranen.

Ooggels zijn dikker van substantie (meer visceus) dan oogdruppels. Zij bieden na toediening langer bescherming dan traditionele druppels.

Sommige moderne druppelvormen bieden wel een langere bescherming. Steeds vaker wordt hyaluronzuur, een lichaamseigen stof, in kunsttranen gebruikt vanwege de goed smerende eigenschappen.

Zalf wordt voorgeschreven om het oogoppervlak ’s nachts te beschermen. Een zalf is niet geschikt als kunsttraan voor overdag.

Uw arts kan u adviseren wat in uw situatie de beste keuze, dan wel de beste combinatie van keuzes is.

Conserveermiddel
x

Sommige mensen die kunsttranen met conserveermiddel(len) gebruiken, merken dat zij steeds vaker (tot meer dan 1 x per uur) moeten druppelen. Dit kan signaleren dat het conserveermiddel het oogoppervlak irriteert. Het advies is om dan over te stappen naar ongeconserveerde kunsttranen. Als u de voor u juiste kunsttraan gebruikt, zou u aan 4 tot 6 x per dag druppelen voldoende moeten hebben. Uw oog went aan te vaak druppelen, dat wil u vermijden.

Vergoeding zorgverzekering
x

Zelf betalen of vergoed?

1) Kunsttranen die als geneesmiddel zijn geregistreerd en welke u op recept krijgt voorgeschreven, zijn doorgaans volledig vergoed uit de basisverzekering.
2) Vrij verkrijgbare kunsttranen, die u bijvoorbeeld bij de drogist of opticien koopt, betaalt u zelf.
3) Als een kunsttraan niet als geneesmiddel maar met een ‘CE-merk’ is toegelaten, wordt deze door de verzekeraar alleen in uitzonderingssituaties wel vergoed.

Opletten bij contactlenzen?
x

Wanneer u contactlenzen draagt en een kunsttraan met conserveermiddel gebruikt, kan het conserveermiddel ophopen in de contactlens. Dit kan irritatie aan het oog veroorzaken. Het wordt aanbevolen om ongeconserveerde kunsttranen te gebruiken wanneer contactlenzen worden gedragen.

 

Maak aub uw keuze.

Disclaimer